top of page
  • Writer's pictureIiris | Kehräten

Itse tehtyjä ja suunniteltuja kesävaatteita

7.9.2022Alkaneen syksyn kunniaksi esittelen tänä kesänä tekemäni kesävaatteet. Heinäkuussa neuloin itselleni kesätopin omasta päästä ilman ohjetta. Siskoni oli ostanut ruskeaa puuvillalankaa kirpparilta ja sain häneltä yli jääneet langat itselleni. Instagramissa kaikki tuntuivat neulovan kesätoppeja ja minusta alkoi tuntua, että minäkin tarvitsen ainakin yhden neuletopin elämääni.


Mielikuvani oli neuletoppi v-pääntiellä, lyhyellä helmalla ja kukkaisella helmapitsillä. Tätä mielikuvaa lähdin toteuttamaan. Aloitin neulomisen olkaimista ja neuloin topin ylhäältä alaspäin. Näin minun ei tarvinnut tehdä mallitilkkua, koska olkaimeen tarvittava silmukkamäärä oli helppo arvioida silmämääräisesti. Siitä vain sitten lisäyksiä tekemään ja etukappaletta kasvattamaan. Puikoiksi valitsin langan suosituksen mukaan 2,5 mm puikot.Olkaimet ja topin yläosan reunakaitaleet neuloin 1o 1n -joustinneuletta ja miehustan sileää neuletta. Lisäykset tein langankiertoina, jolloin ne muodostivat topin yläreunaan kauniin reikäkuvion. Taka- ja etukappaleet tein täsmälleen samanlaisiksi, joten toppia voi käyttää kummin päin vain, jolloin se kuluu tasaisemmin ja kestää käytössä toivottavasti pidempään.Topin koon arvioinnissa käytin apuna vanhaa minulle sopivan kokoista trikootoppia.Ehdottomasti prosessin vaikein osa oli helman pitsikuvion suunnittelu. Minulla ei juurikaan ole kokemusta pitsineuleen suunnittelusta ja siihen nähden tämä onnistui minusta hyvin. Ajatuksenani oli kukkaa muistuttava kuvio, joka saisi helman alareunan aaltoilemaan kauniisti. Inspiraation sain Instagramista @knittingforsif:n kauniista pitsikuviosta, jota en kuitenkaan voinut hyödyntää sellaisenaan, koska lankani oli niin paljon ohuempaa, että kuviosta olisi tullut liian pieni. Lähdin siis suunnittelemaan jotain omaa, mutta vaikutelmaltaan hieman samankaltaista. Ensimmäinen yritys ei onnistunut, mutta toinen kelpasi minulle. Minusta siitä tuli lopulta aika kaunis, vaikka hieman erilainen kuin olin alun perin ajatellut.


Muuta parannettavaa en tästä topista keksi, kuin että olkaimet venyivät käytössä aavistuksen verran liian pitkiksi. Ne täytyy yrittää saada lyhennettyä ennen seuraavaa kesää, jotta toppia olisi mukavampi käyttää.Toisena itsetehtynä kesävaatteena haluaisin esitellä nämä ihanat ja kevyet, viskoosikankaasta ommellut culottes-housut. Suunnittelin näiden housujen ompelua jo keväällä. Löysin sopivan kankaan kuitenkin vasta heinäkuussa ja ompelemaan ehdin elokuun puolella. No tänä vuonna lämpimät kelit jatkuivat vielä elokuun loppuun, joten ehdin näitä kuitenkin vielä käyttämään.


Ompelin housut kaavalla, jonka tein viime syksynä ompelemiini pellavahousuihin. (Tästä löydät noista housuista kirjoittamani postauksen, jos et ole sitä vielä nähnyt.) Itse prosessista minulla ei ole sen enempää sanottavaa. Nämä olivat jo kolmannet tällä kaavalla ompelemani housut, joten kaikki sujui vaivattomasti ilman sen suurempia yllätyksiä.Muuton jälkeen olen asunut yksiössä, joten minulla ei ole erillistä huonetta, jonka oven saisi suljettua. Niinpä pientä haastetta kankaiden kanssa touhutessa on aiheuttanut kattieni halu osallistua kaikkeen tekemiseen. Kankaan ja kaavojen päällä makoilu, kankaan alle möyriminen ja sen ruttaaminen ja leikatessa viiksien tai kuonon työntäminen saksien väliin kun on niin mukavaa. Haaveilen työhuoneesta suurine leikkuupöytineen, jolle kangasta mahtuu kunnolla levittelemään. Ehkä minulla on sellainen vielä joskus.Haaveilen myös omasta ompelukoneesta. Muuton jälkeen lähin lainattavissa oleva ompelukone on 9 km pyöräilymatkan päässä, joten sinne lähteminen vaatii aina pientä viitseliäisyyttä. Toisaalta kaappini ovat jo muutenkin täynnä tavaraa, joten puolensa kaikella.


No joka tapauksessa. Näitä housuista tuli ihanan kevyet, viileät ja laskeutuvat. Täydelliset kesähousut siis. Tätä kangasta en kuitenkaan voi suositella. Ostin kauniin ja ihanan vihreän palloviskoosin Eurokankaasta, mutta taas kerran jouduin toteamaan, että sieltä ostetut kankaat eivät kestä käyttöä. Tai sitten olen vain sattunut ostamaan kaupan halvimmat ja huonoimmat kankaat. Näihin housuihin on muutaman pesukerran ja vähäisen käytön jälkeen jo muodostumassa nukkaa, joka ei yleensä ole tällaisissa viskoosikankaissa ollut ongelmana. Lisäksi kankaaseen tulee helposti valkoisia rantuja, kun se vähänkään takertuu johonkin terävään kuten kissan kynsiin tai neulaan. No, housut kestävät sen minkä kestävät ja käytän näitä sitten vaikka vain kotona, missä pieni epäsiisteys ei haittaa.


Tuntuu hassulta katsoa näitä muutama viikko sitten otettuja valokuvia, kun ne näyttävät niin kesäisiltä. Nyt mieli on jotenkin kääntynyt jo syksyyn ja kesä tuntuu hyvin kaukaiselta. Ei sillä, nykyään tykkään myös syksystä, vaikka se vähän haikea onkin.Minua saa muuten seurata myös Instagramissa (@kehraten), ellet jo satu minua siellä seuraamaan. Olen viime aikoina opetellut aktiivisemmaksi Instan päivittäjäksi ja jakanut projektejani ja niiden etenemistä siellä aktiivisemmin, kuin täällä blogin puolella. Blogi postauksen aloittaminen tuntuu välillä työläältä ja siksi tämä hidas, postaus kuukaudessa tahti on näköjään muodostunut nykyiseksi vakioksi. Tavoitteenani olisi kyllä päivittää blogiakin hieman aktiivisemmin, vähintään pari kertaa kuussa, mutta olen antanut itselleni löysää. Tämän on kuitenkin tarkoitus olla minulle mukava harrastus eikä stressin aiheuttaja.


Ehkä tapaamme täällä blogissa vielä toistamiseen tämän kuun puolella. Silloin luvassa vitriinikaapin tuunausta tai sitten jotain muuta. Sitä odotellessa käy katsomassa vitriinikaapin tuunausprojekti Insta-profiilini kohokohdista.

388 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Seuraa minua

Instagramissa

  • Instagram
blogit-150x60.png

Arkisto:

bottom of page