top of page
  • Kirjoittajan kuvaIiris | Kehräten

Ommeltu kangaskori (ohje)

5.3.2021


Ommellut kangaskorit ovat kätevä tapa pitää irtotavarat järjestyksessä. Ainakin minulla tahtoo pöydille kertyä irtotavaraa, latureita, kyniä, muistilappuja, avaimia, hygieniatarvikkeita, kasvomaskeja, lankakeriä... Näiden kangaskorien sisällä tavarat pysyvät nätisti piilossa, ollen kuitenkin helposti saatavilla aina, kun niitä tarvitsee.


Ohjeita vastaaviin kangaskoreihin on jo paljon, mutta ajattelin jakaa vielä oman, mielestäni nopeimman ja helpoimman tavan tehdä tällainen kangaskori. Nämä korit onnistuvat varmasti myös aloittelevalta ompelijalta, sillä ohjeessa on selkeät kuvalliset ohjeet jokaiseen työvaiheeseen.


Ohjeessa on mitat kolmeen erikokoiseen koriin, mutta käytännössä voit tällä ohjeella tehdä minkä kokoisen korin haluat. Leikattavien kangaspalojen leveyden ja korkeuden välinen suhde on 1,7: 1. Toisin sanoen saat kangaspalan leveyden kertomalla sen korkeuden 1,7:llä. Jos taas haluat korin, joka on suhteessa leveämpi ja matalampi, kokeile kertoa korkeus esimerkiksi 2,5:llä.


Ja jos et ymmärtänyt tästä suhde asiasta hölkäsenpöläystä, ei se mitään. Aina voit käyttää jotain valmiista mitoista.KOOT (leveys x korkeus): 9x12 (15x20) 24x31 cm


TARVIKKEET:

  • Kuviollista puuvillakangasta päälliseen

  • Yksiväristä puuvillakangasta vuoriin

  • Tukikangasta sekä päällisen, että vuorin tukemiseen (tukikangasta ei tarvita, jos kangas on jo valmiiksi riittävän tukevaa, tavallinen puuvillakangas on kuitenkin hyvä tukea)

  • Pieni pala korkkikangasta merkkiin (ei välttämätön)

  • OmpelulankaaLEIKKAAMINEN:


Leikkaa kuviollisesta ja yksivärisestä puuvillakankaasta 37x22 (54x32) 96x52 cm palat (mitat sisältävät 1 cm saumanvarat). Jotta saat kuvion asettumaan korissa oikeaan suuntaan, huomioi kuviollista kangasta leikatessasi, että toinen kangaspalan pidemmistä sivuista tulee olemaan korin yläreuna ja näin ollen myös kuvion yläreuna.


Halutessasi leikkaa vielä korkkikankaasta 8x3 cm pala merkiksi korin sivusaumaan.


TUKEMINEN:


Leikkaa tukikankaasta kaksi 37x22 (54x32) 96x52 cm palaa ja kiinnitä ne päällikankaan ja vuorikankaan nurjalle puolelle silittämällä.


Huom! Tukikangas ei välttämättä ole tarpeellinen, jos käyttämäsi kangas on valmiiksi riittävän vahvaa (tavallinen puuvillakangas kannattaa tukea, jotta kori pysyy käytössä riittävän jämäkkänä). Mitä suurempi kori ja mitä ohuempi kangas, sitä vahvemman tukikankaan tarvitset.OMPELU:


Saumat ommellaan ompelukoneen suoralla ompeleella 1 cm saumanvaroin.


1. Jos haluat korin sivusaumaan merkin taita korkkikangaspala leveyssuunnassa kaksin kerroin ja aputikkaa merkki kuviollisen puuvillakankaan oikealle puolelle jommankumman lyhyen sivun keskelle.2. Ompele päällikangas ja vuorikangas yläreunoistaan yhteen oikeat puolet vastakkain ja silitä saumanvarat auki.3. Taita työ leveyssuunnassa kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusauma. Jätä ommellessasi vuorikankaan keskivaiheille n. 8 cm kääntöaukko. Avaa sivusauman saumanvarat.4. Ompele sekä päällikankaan että vuorin pohjasaumat.5. Taita auki sekä päällikankaan että vuorin pohjat kuvan mukaisella tavalla. Avaa pohjasaumojen saumanvarat ja merkitse pohjasauman neljäsosakohdat. Merkitse liidulla neljäsosakohtiin pohjasaumaan nähden kohtisuorat viivat, joiden mukaan kulmat ommellaan kiinni. Ompele kaikki neljä kulmaa ja leikkaa kulmien ylimääräiset osat irti (jätä leikatessasi 1 cm saumanvarat).6. Käännä kori kääntöaukon kautta oikein päin.7. Sulje kääntöaukko käsin ommellen tai ompelukoneella läheltä reunaa. Aseta vuori paikoilleen korin sisään ja taita korin yläreunaan käänne. Kori on valmis!4 478 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Seuraa minua

Instagramissa

  • Instagram
blogit-150x60.png

Arkisto:

bottom of page