top of page
  • Kirjoittajan kuvaIiris | Kehräten

Virkattu peti kissalle

18.8.2020


Kesäkuussa tein valmisteluja uutta kissaa varten ja virkkasin Myylle trikookuteesta söpön pedin. Minusta siitä tuli kiva, joten miksipä en jakaisi siihen ohjetta myös tänne blogiin. Tosin tein ensimmäisen pedin fiiliksen mukaan, lisäten silmukoita aina, kun siltä tuntui, joten jouduin tekemään vielä toisen samanmoisen kirjoittaen samalla ohjeen ylös. No, pitäähän Murullakin tietenkin olla omansa.Pedin pohjan virkkasin pylväillä ympyräksi. Reunan tein kiinteillä silmukoilla ja käänsin kaksin kerroin, jotta se on tarpeeksi jämäkkä. Pohjan ja reunojen ulkopuolen virkkasin harmaasta trikookuteesta ja reunojen sisäpuolen valkoisesta. Minusta siitä tuli niin oikein kivan näköinen.


Pedin pohjalle ompelin söpön tyynyn puuvillakankaasta. Täytteenä tyynyssä on vanulevyä. Toki ihan tavallinenkin vanu käy, mutta vanulevy pysyy käytössä paremmin paikoillaan, kun sen ompelee kiinni saumanvaroihin. Käyttämäni vanulevy olisi saanut olla hieman paksumpaa, jotta tyynystä olisi tullut aavistuksen pehmeämpi, mutta ajaa se noinkin asiansa.


Trikookuteiden paino vaihtelee paljon niiden laadusta riippuen, joten työhön tarvittavaa kuteen määrää on vaikea sanoa tarkasti grammoina. Virkkasin pedin kuvan mukaisesta kuteesta, jota myydään 600-900 gramman kerinä. Yhdessä kerässä on noin 120 metriä kudetta. Kaksi harmaata ja yksi valkoinen kerä kudetta pitäisi riittää.Tekemäni peti on ehkä hieman suuri yhdelle pienikokoiselle kissalle, joten kirjoitin ohjeeseen vaihtoehdon myös hieman pienempään petiin. Ohjeet ovat muuten täysin samat, mutta pienemmän pedin pohjaan virkataan yksi pylväskierros vähemmän.


Meidän käytössä tuo suurempi peti on kuitenkin parempi, koska halutessaan molemmat kissat mahtuvat nyt samaan petiin. Meidän Muru on myös ehkä tavallista suurikokoisempi kissa ja kasvaa tuosta vielä todennäköisesti muutaman kilon, joten on hyvä, että pedissä on hieman kasvuvaraa.
KOOT: halkaisija 45 cm (tai 53 cm), korkeus 11 cm

TARVIKKEET:

  • harmaata trikookudetta n. 1000 g (n. 1200 g)

  • valkoista trikookudetta n. 500 g (n. 600 g)

  • puuvillakangasta 45(50) cm

  • vanulevyä 45(50) cm (leveys 150 cm)

VIRKKUUKOUKKU: koko 7 (tai käsialan mukaan)

TIHEYS: 7 pylvästä tai 9 kiinteää silmukkaa = 10 cmTYÖOHJE:

Aloita virkkaaminen harmaalla trikookuteella.

Pohja:

1. krs: Virkkaa neljä ketjusilmukkaa ja tee tämän jälkeen ensimmäiseen ketjusilmukkaan 11 pylvästä. Päätä kierros piilosilmukalla neljänteen ketjusilmukkaan.

2. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (vastaa yhtä pylvästä) ja yksi pylväs ensimmäisen ketjusilmukan juureen. Virkkaa tämän jälkeen jokaiseen edellisen kierroksen pylvääseen kaksi pylvästä (=24 pylvästä). Päätä kierros piilosilmukalla.

3.-7. krs (3.-8. krs): Lisää jokaisella kierroksella tasaisin välein 12 pylvästä. Tee lisäykset joka kierroksella eri kohdissa, jotta pohjasta tulee tasaisen pyöreä. Aloita jokainen kierros kolmella ketjusilmukalla (vastaa yhtä pylvästä) ja päätä kierrokset piilosilmukkaan.

Reunat:

Jatka virkkaamista kiinteillä silmukoilla. Aloita kierrokset aina yhdellä ketjusilmukalla (vastaa yhtä kiinteää silmukkaa) ja päätä ne piilosilmukkaan.

1. krs: Lisää ensimmäisellä kierroksella tasaisin välein 24(28) silmukkaa (lisäykset tulevat joka kolmanteen edellisen kierroksen pylvääseen).

2.-4. krs: Lisää jokaisella kierroksella tasaisin välein neljä kiinteää silmukkaa.

5.-8. krs: Jatka virkkaamista ilman lisäyksiä, eli jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan tulee aina yksi kiinteä silmukka.

Vaihda valkoiseen trikookuteeseen ja virkkaa vielä 11 kierrosta ilman lisäyksiä.

Viimeistely:

Päättele kuteiden päät (tai helpommalla pääset, kun virkkaat kuteiden päät työn edetessä sen sisään). Taita reuna kaksin kerroin siten, että valkoista reunaa jää näkyviin ulkopuolelle noin kahden kierroksen verran ja muu valkoinen osa kääntyy työn sisäpuolelle. Ompele reuna kiinni vahvalla ompelulangalla käsin ommellen.

Tyyny:

Leikkaa puuvillakankaasta kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 42(50) cm. Leikkaa vanulevystä kaksi tai kolme saman kokoista ympyrää (riippuen kuinka paksun ja pehmeän tyynyn haluat). Aseta puuvillakankaiset ympyrät päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja vanulevystä leikatut ympyrät niiden alle. Kiinnitä ympyrät toisiinsa muutamalla nuppineulalla ja ompele ne yhteen 1 cm saumanvaroilla. Jätä ommellessa n. 8 cm kääntöaukko. Poista nuppineulat ja käännä tyyny oikein päin. Sulje kääntöaukko piilopistoilla käsin ommellen.#ohje #virkkaus #kissanpeti

978 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Seuraa minua

Instagramissa

  • Instagram
blogit-150x60.png

Arkisto:

bottom of page